Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Septembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personálu


Septembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personálu
Začala sa príprava určených príslušníkov OS SR do mierovej operácie Organizácie Spojených Národov - UNFICYP. Ako je pravidlom rotácia misie UNFICYP sa vykonáva dvakrát ročne. Prvá rotácia bola úspešne ukončená a tá druhá čaká ozbrojené sily v mesiaci september. V súlade s plánom prípravy sa v dňoch 9. 20. máj 2016 vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (ďalej len „VJVM“) Práporu výcviku Martin vykonala príprava kľúčového personálu (ďalej len „KP“) do operácie UNFICYP.
Úlohou personálu VJVM bolo pripraviť KP UNFICYP nielen po teoretickej, ale aj po praktickej stránke. Výcvik bol smerovaný k osvojeniu si vedomostí a zručností potrebných na plnenie operačných úloh v priestore operácie.
V prvom týždni výcviku dostali cvičiaci informácie pozostávajúce z histórie ostrova Cyprus a vzniku konfliktu, ďalej to boli kultúrne hodnoty a tradície, mandát misie, zásady použitia zbrane v priestore pôsobenia, zásady správania sa vojaka OSN, reportovací systém narušení v zmysle Aide Memoire 1989, zásady mínovej bezpečnosti, ako aj činnosť pri riešení incidentov či zásady komunikácie a vyjednávanie s príslušníkmi opozičných síl.
Druhý týždeň výcviku pozostával zväčša z praktickej prípravy. Pre cvičiacich bola pripravená autentická ukážka činnosti pri riešení incidentu v mínovom poli. Táto ukážka bola zameraná na možné scenáre, ktoré sa môžu vyskytnúť počas pôsobenia v tejto operácii. KP UNFICYP sa naučil ovládať postupy a eskaláciu sily pri potláčaní davu aj počas nácviku. Určení cvičiaci sa dňa 18. mája zúčastnili prípravy plnenia úloh v priestore nasadenia za pomoci simulačného počítačovo podporovaného cvičenia (SYNEX/CAX) v priestoroch OdST CV Lešť, kde mali  nasimulované rôzne udalosti a incidenty, na ktoré museli cvičiaci adekvátne reagovať a vyvodzovať správne postupy a podávať hlásenia. Veľkým plusom pre KP bola možnosť získať aktuálne informácie počas odovzdávania skúsenosti od ich kolegov, ktorí vykonávali zastávané funkcie počas predošlej rotácie, čím im mohli priblížiť špecifiká ich funkcie a poskytnúť potrebné praktické rady na ich plnenie. 
V posledných dvoch dňoch výcviku boli vedomosti KP UNFICYP preverené v záverečnom teste a počas cvičenia na Posádkovom cvičisku Sučany, kde cvičiacich čakali rôzne scenáre a incidenty, ktoré museli riešiť s praktickou aplikáciou vedomostí a zručností získaných počas predchádzajúceho výcviku. Do záverečného cvičenia bola zakomponovaná aj letecká technika z leteckej základne Prešov, ktorá bola využitá pri vykonaní vzdušnej patroly ako aj pri riešení incidentu a následnom transporte raneného (MEDEVAC).
Aktivitu a profesionálny prístup cvičiacich k plneniu úloh výcviku veľmi kladne hodnotil riadiaci výcviku KP UNFICYP kapitán Ivan MURÍN.

Septembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personáluSeptembrová rotácia UNFICYP začala prípravou kľúčového personálu

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 23.05.2016
Čítanosť: 4863
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share