Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Výcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚ


Výcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚ
                Cieľom posledného výcviku vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (ďalej len VJVM) v Martine, ktorý riadil starší dôstojník oddelenia špeciálnej prípravy nadporučík Michal BALUŠÍK bola príprava profesionálnych vojakov OS SR, ktorí budú zastupovať naše ozbrojené sily na rôznych pozíciách v štruktúrach NATO/EÚ. Súčasťou ich národnej prípravy bolo absolvovanie výcviku vo VJVM v dňoch 29.3.-8.4.2016. Pôsobenie na rôznych nasaditeľných pozíciách v rámci štruktúr NATO a EÚ prináša so sebou rôzne povinnosti, avšak jedna je pre všetkých rovnaká. Každý vojak môže byť v prípade potreby nasadený do niektorej z vojenských operácií NATO/EÚ.
                Samotný výcvik bol rozdelený na teoretickú a praktickú časť, kde cvičiaci mohli aplikovať svoje nadobudnuté teoretické vedomosti do očakávaného výsledku počas praktických zamestnaní. Veľký dôraz bol počas výcviku kladený na protipovstalecké opatrenia, eskaláciu sily, minimalizovanie strát na civilnom obyvateľstve a správne reagovanie na incidenty, ktorým môžu čeliť počas svojho pôsobenia v operácii. Podávanie prvej pomoci, ako aj rozpoznanie hlavných indikátorov improvizovaných výbušných systémov, rovnako patrí medzi kľúčové zručnosti každého profesionálneho vojaka.
                Ku kvalite výcviku významnou mierou prispela aj participácia Centra výnimočnosti NATO pre oblasť velenia a riadenia (C2 CoE) z Utrechtu v Holandsku. Z tejto spolupráce sa postupne stala tradícia a tento rok C2 CoE na pôde VJVM reprezentoval podplukovník Jelle Dirk BODE (NDL) a major Martin RATKOVSKÝ (SVK). Cvičiaci mali možnosť počas tohto zamestnania získať informácie v nasledovných oblastiach: „Nato C2, Urbanization Project 2035, C2 in Future Emerging Warfare – Challenges for the Alliance and Coalitions.“
                Vyvrcholeným výcviku v druhom týždni boli dve celodňové praktické zamestnania. Prvé zamestnanie bolo zamerané na precvičenie si základných zručností v operáciách na podporu mieru a nasledujúci deň bol zameraný na precvičenie jednotlivých drilov pri vykonávaní konvoja. Počas obidvoch zamestnaní boli rozohrávané rôzne incidenty a udalosti, na ktoré museli cvičiaci adekvátne reagovať. Vykonanie týchto zamestnaní v anglickom jazyku je štandard, ktorý museli zvládnuť všetci profesionálni vojaci výcviku. V posledný deň výcviku boli nadobudnuté vedomosti cvičiacich preverené formou záverečného testu, ktorého výsledky potvrdili vysoké nasadenie a snahu cvičiacich. Po jeho úspešnom absolvovaní všetkými príslušníkmi a vyhodnotení riadiacim výcviku nasledovalo odovzdanie certifikátov, ktoré v mene veliteľa práporu výcviku odovzdával Náčelník oddelenia špeciálnej prípravy VJVM mjr. Štefan RYBÁR.
                Poďakovanie patrí príslušníkom Centra výcviku Lešť, ktorí zabezpečili výcvik systémom MILES 2000, vďaka čomu sa výcvik zase o niečo viac priblížil reálnosti a práporu RCHBO z Rožňavy za pomoc pri logistickom zabezpečení výcviku.

Výcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚVýcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚVýcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚVýcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚVýcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚVýcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚVýcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚ

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 11.04.2016
Čítanosť: 5509
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share