Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016


Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016
Hoci od ukončenia ozbrojených zrážok medzi bojujúcimi stranami v Bosne a Hercegovine ubehlo už viac ako dvadsať rokov, situácia v krajine si naďalej vyžaduje neustálu prítomnosť mierových síl Európskej únie – EUFOR, ktoré nahradili predchádzajúcu operáciu SFOR. Súčasťou operácie EUFOR sú už od jej vzniku v roku 2004 aj príslušníci OS SR. Počas tohto obdobia pôsobili na rôznych pozíciách, ktoré sa postupne transformovali s vývojom celej misie a v súčasnej dobe pôsobia na veliteľstve EUFOR, ako aj na veliteľstve NATO v Sarajeve. SR je v súčasnosti aj vedúcou krajinou na koordinačnom centra styčných a pozorovacích tímov (LCC – LOT Coordination Centre), ktoré dohliada na monitorovanie situácie na celom území Bosny a Hercegoviny prostredníctvom 17 styčných a pozorovacích tímov (LOT - Liaison and Observation Team). Od roku 2011 OS SR prevzali od nemeckých predchodcov zodpovednosť za tri LOT domy spolu s ich priestormi zodpovednosti. Tieto tri LOTy sú dislokované v mestách Sarajevo, Foča a Višegrad.
 Slovenský personál pozostávajúci z  51 príslušníkov OS SR začal s prípravou do operácie na pôde Výcvikovej jednotky vojenských misií práporu výcviku v Martine (VJVM) 8. februára 2016. Súčasťou päťtýždňového výcviku bolo získanie a prehĺbenie poznatkov z oblasti „Personnel Recovery“, ako aj zdokonaľovacia príprava vodičov, postupy pri podávaní prvej pomoci a mínovej bezpečnosti. V dôsledku konfliktu je časť územia Bosny a Hercegoviny pokrytá mínovými poľami a naši príslušníci pôsobiaci v operácii v spolupráci s tlmočníkmi vykonávajú prednášky, ktorých účelom je vzdelávať deti v oblasti mínovej bezpečnosti. Cvičiaci personál sa oboznámil so špecifikami operácie a získal podrobné poznatky o historickom vývoji konfliktu. Poznanie kultúrnych odlišností a jazykových či náboženských rozdielov je tiež dôležitou súčasťou výcviku, pretože obyvateľstvo Bosny a Hercegoviny tvoria tri rôzne národnostné entity, pričom každá je charakterizovaná vlastnou kultúrou. Významnú súčasť práce LOTov tvorí kontakt s miestnym obyvateľstvom, pri ktorom je nevyhnutné mať situačné povedomie a znalosti o histórii krajiny a konfliktu.  Okrem toho príprava na prácu v interkultúrnom prostredí zahŕňa aj ďalšie oblasti, ako je práca s tlmočníkom, schopnosť vyjednávať, zbierať informácie a spracovať ich v súlade s poslaním a cieľom operácie, aby EÚ mohla adekvátne reagovať na prípadné zmeny bezpečnostnej situácie v krajine.
Záverečné cvičenie s názvom „FLAMING COLLECTOR 2016“ bolo vyvrcholením predchádzajúcich prípravných fáz výcviku. Prebiehalo v anglickom jazyku a umožnilo preveriť schopnosti a spôsobilosti cvičiacich nadobudnuté počas predchádzajúcej odbornej prípravy, spôsobilosti veliteľov pri plánovaní činnosti jednotlivých tímov, vydávanie nariadení a rozkazov a zabezpečenie činnosti pri evakuácii.  
Počas cvičenia boli  vytvorené tri styčné a pozorovacie tímy a každému z nich bol pridelený vlastný priestor zodpovednosti, čím sa výcvik snažil v maximálnej možnej miere kopírovať situáciu v priestore nasadenia. Medzi základné úlohy LOTov patrí udržiavanie kontaktov s predstaviteľmi miestnej samosprávy, mimovládnych organizácií a štruktúrami medzinárodných organizácií v priestore operácie.
Jednotlivé tímy vykonávali plánované a neplánované stretnutia v meste Martin a okolitých obciach, čím sa zdokonalili vo vedení formálnych pracovných stretnutí a v tzv. ad-hoc rozhovoroch s miestnymi obyvateľmi na vopred určené témy. Pre plnenie takýchto úloh sú nevyhnutné dobré komunikačné zručnosti, analytické myslenie, flexibilita a určitá sociálna vnímavosť. Okrem týchto stretnutí personál VJVM s pomocou príslušníkov práporu výcviku v Martine rozohrával jednotlivé incidenty (dopravná nehoda, demonštrácia, mínový incident, MEDEVAC, atď.), počas ktorých si cvičiaci mohli precvičiť reakcie na možné situácie z priestoru nasadenia.   Výsledky svojej celodennej práce tímy zhrnuli do denných hlásení, ktoré následne zasielali na LCC, kde boli vyhodnotené po formálnej aj obsahovej stránke.
Cvičenia sa zúčastnil aj národný podporný prvok (National Support Element - NSE), ktorého úlohou je zabezpečovať podporu ostatným zložkám slovenského kontingentu.  
Výcvik sa ukončil vyhodnotením činnosti jednotlivých cvičiacich prvkov, ktoré participovali na záverečnom cvičení. Vyhodnotenie prebehlo formou AAR (After Action Review), čo poskytuje cvičiacemu personálu priestor na odstránenie možných nedostatkov. Ku komplexnosti výcviku prispeli odovzdaním skúsenosti bývalí príslušníci operácie. Na zabezpečení záverečného cvičenia okrem práporu výcviku participovali aj príslušníci ZaMKIS z Ružomberka, ktorí zodpovedali za vybudovanie spojenia a komunikáciu.
K úspešnému ukončeniu výcviku prispela dôkladná príprava a v neposlednom rade aj kvalita cvičiaceho personálu. Pripravenosť príslušníkov OS SR na plnenie úloh v operácii potvrdila aj komisia z VePS a SCKM OS SR.



Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016Príprava slovenského personálu do operácie EUFOR ALTHEA s termínom rotácie jún a august 2016

Autor: vjvm , Foto: vjvm - Dátum: 18.03.2016
Čítanosť: 5439
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share