Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Výcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM Mali


Výcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM Mali
Na začiatok výcvikového roka 2016 bola pred Výcvikovú jednotku vojenských misií (ďalej len VJVM) položená nová a náročná výzva - pripraviť príslušníkov OS SR na vyslanie do výcvikovej misie EÚ v Mali (EUTM - European Union Training Mission).
Národná rada SR dňa 1.12.2015 uznesením č. 2184 schválila vyslanie príslušníkov OS SR do operácie EUTM a  následne vydal NGŠ OS SR dňa 21.12.2015 nariadenie pre výber, prípravu a nasadenie našich príslušníkov do uvedenej operácie.
Hlavnou úlohou VJVM bolo zozbierať čo najväčšie množstvo informácií o EUTM a na ich základe komplexne pripraviť výcvik (PDT - Pre-deployment Training) pre určených príslušníkov OS SR. Výcvik bol naplánovaný a vykonaný v termíne od 18.1.2016 do 22.1.2016 na základe výcvikových štandardov EÚ pre danú operáciu a poznatkov a skúseností armády Českej republiky, ktorá pôsobí v danej oblasti od roku 2013 spolu s ďalšími 21 krajinami EU a 3 partnerskými krajinami.
Operácia EUTM bola založená dňa 18.2.2013 za účelom podpory štátnych orgánov Mali v oblastiach úplnej obnovy ústavného a demokratického poriadku, plnohodnotného výkonu suverenity na celom území krajiny a neutralizácie organizovaného zločinu a teroristických hrozieb. Hlavnou úlohou operácie EUTM je vycvičiť ozbrojené sily hostiteľskej krajiny tak, aby boli schopné po boku jednotiek OSN v rámci misie MINUSMA obnoviť teritoriálnu integritu Mali a neobmedzený výkon moci centrálnej vlády.
Úlohou príslušníkov OS SR bude odborným poradenstvom a výcvikom nastoliť sebadôveru mentorovaných zložiek malijskej armády (MAF - Malian Armed Forces) za účelom získania autority na celom území štátu za plného riadenia právoplatnou politickou mocou v krajine.
Počas výcviku sa cvičiaci postupne oboznámili so špecifikami operácie, ako sú história krajiny a konfliktu, etnické, náboženské a kultúrne aspekty krajiny, špecifické výcvikové podmienky operácie (poloha, klíma, zdravotné riziká, atď.), operačné techniky potrebné pre pôsobenie v operáciách na podporu mieru, pravidlá nasadenia a správania sa vojaka v priestore operácie, ako aj reakcie na mínové a nástražné systémy, ktoré sú v krajine používané rôznymi teroristickými skupinami.
Napriek krátkosti času a špecifikám novej operácie pre OS SR, ktoré bo potrebné zakomponovať do výcviku, bolo príprava na pôde VJVM vykonaná na vysokej odbornej úrovni, k čomu prispeli aj vedomosti a schopnosti cvičiaceho personálu.

Výcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM MaliVýcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM MaliVýcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM MaliVýcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM MaliVýcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM MaliVýcvik príslušníkov OS SR do operácie EUTM Mali

Autor: VJVM - Dátum: 22.01.2016
Čítanosť: 6376
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share