Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 


Vyhlásenie o prístupnosti

Národný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚ


Národný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚ
Pripraviť profesionálnych vojakov, ktorí budú zastupovať naše ozbrojené sily v jednotlivých veliteľstvách NATO a EÚ bolo cieľom výcviku, ktorý absolvovali deviati príslušníci OS SR v dňoch 13. - 24. apríla 2015 vo Výcvikovej jednotke vojenských misií v Prápore výcviku Martin.
V rámci ich národného výcviku vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (ďalej len VJVM) sa predurčení profesionálni vojaci pripravovali aj na možné nasadenie do vojenskej operácie „Resolute Support“ v Afganistane.
Teoretická časť výcviku bola zameraná najmä na štandardné protipovstalecké opatrenia aplikované vo vojenských operáciách, pravidlá nasadenia, eskalácia sily, reakcia na incidenty a opatrenia na zamedzenia strát civilných obetí.
Veľkým prínosom v teoretickej časti výcviku pre cvičiacich boli skúsenosti majora Jána HAJU, ktorý pôsobil v štruktúrach NATO na HQ JFC Brunssum a bol vyslaný do operácie ISAF priamo zo štruktúr NATO. Výcvik vybraných profesionálnych vojakov podporilo aj Centrum výnimočnosti pre oblasť velenia a riadenia (C2COE) sídliacom v holandskom Utrechte. Centrum sa na tomto výcviku tradične podieľa už od svojho vzniku v roku 2007. Príslušníci centra  podplukovník Rune KNUDSEN (NOR) a major Martin RATKOVSKÝ (SVK) poskytli najnovšie informácie na témy „C2COE Utrecht Overview” (Informácia o centre výnimočnosti pre velenie a riadenie), “NATO Command Structure” (Veliteľská štruktúra NATO), “JTF HQ Concept” (Koncept velenia a riadenia v operáciách), “Information Management/Information Knowledge Management” (Manažment vedomostí a znalostí) a “Operational Assessment” (Operačné hodnotenie).
V rámci praktického výcviku si cvičiaci precvičili štandardy a základné taktické postupy používané v operáciách NATO. Cvičenie „Základné zručnosti v operácii medzinárodného krízového manažmentu“ preverilo schopnosti cvičiacich reagovať na aktuálne výzvy a hrozby v priestore operácie. Počas výcviku sa účastníci prípravy zdokonalili v rádiovej komunikácii v anglickom jazyku, poskytnutí prvej pomoci, práci s GPS, vyjednávaní, podávaní základných hlásení v priestore nasadenia, zabezpečení priestoru proti nástražným výbušným systémom a v reakciách na incidenty. Cvičenie sa uskutočnilo vo výcvikovom priestore PC Sučany na základe vydaného námetu v anglickom jazyku. Časť výcviku bola venovaná precvičeniu štandardných postupov pri vykonávaní konvojov, kde cvičiaci prešli rôznymi modelovými situáciami a získali základné spôsobilosti pre činnosť v konvoji.
Predurčení príslušníci OS SR do štruktúr NATO/EÚ, ktorých VJVM v Martine hostila dva týždne, boli veľmi pozitívne hodnotení podaním výkonov na veľmi vysokej profesionálnej úrovni a hlavne zdatnosťou v anglickom jazyku čo napokon potvrdili aj počas testovania. Na nových pozíciách ich čaká náročná, no profesionálne obohacujúca úloha a z nej získané poznatky a vedomosti by sa mali premietnuť do OS SR po ich návrate.

Národný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚ

Autor: vjvm , Foto: vjvm - Dátum: 30.04.2015
Čítanosť: 8108
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share