Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Národný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚ


Národný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚ
Pripraviť profesionálnych vojakov, ktorí budú zastupovať naše ozbrojené sily v jednotlivých veliteľstvách NATO a EÚ bolo cieľom výcviku, ktorý absolvovali ôsmi príslušníci OS SR v dňoch 13. - 24. mája v Martine.
V rámci ich národného výcviku vo Výcvikovej jednotke vojenských misií sa predurčení profesionálni vojaci pripravovali aj na možné nasadenie do vojenských operácií a Síl rýchlej reakcie NATO (NRF).
Teoretická časť výcviku bola zameraná najmä na štandardné protipovstalecké opatrenia aplikované vo vojenských operáciách, pravidlá nasadenia, stupňovanie použitia sily a opatrenia na zníženie strát civilných obetí.
V rámci praktického výcviku si cvičiaci precvičili štandardy a základné taktické postupy používané v operáciách NATO. Cvičenie „PSO Skills“ – Základné zručnosti v operáciách na podporu mieru - preverilo schopnosti cvičiacich reagovať na aktuálne výzvy a hrozby v priestore operácií. Počas výcviku sa účastníci prípravy zdokonalili v rádiovej komunikácii v anglickom jazyku, poskytnutí prvej pomoci, práci s GPS, vyjednávaní s kľúčovými vodcami, podávaní základných hlásení v priestore nasadenia, zabezpečení priestoru proti nástražným výbušným systémom a v reakciách na incidenty.
Cvičenie sa uskutočnilo vo výcvikovom priestore PC Sučany na základe vydaného námetu v anglickom jazyku. Časť výcviku bola venovaná precvičeniu štandardných postupov pri vykonávaní konvojov, kde cvičiaci prešli rôznymi navodenými situáciami a získali základné spôsobilosti pre činnosť v konvoji.
Veľkým prínosom pre cvičiacich boli skúsenosti majora Eduarda Dolného, ktorý pôsobil v štruktúrach NATO na HQ ACC v nemeckom Ramsteine a bol vyslaný do operácie ISAF priamo zo štruktúr NATO. Výcvik vybraných profesionálnych vojakov podporilo aj Centrum výnimočnosti pre oblasť velenia a riadenia sídliacom v holandskom Utrechte. Centrum sa na tomto výcviku tradične podieľa už od svojho vzniku v roku 2007. Príslušníci centra  podplukovník Marco Gangi a kapitán Jaroslav Didik poskytli najnovšie informácie v oblasti velenia a riadenia, koncepcie Síl rýchlej reakcie NATO a informačného manažmentu Severoatlantickej aliancie.

Národný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚNárodný výcvik príslušníkov OS SR predurčených na pozície v štruktúrach NATO/EÚ

Autor: pplk. Ladislav Kisel , Foto: npor. Erika Chorvátová, rtm. Peter Poláček - Dátum: 30.05.2013
Čítanosť: 16370
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share