Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Slovenskí vojaci cvičili spoločne so zahraničnými kolegami pred odchodom na Cyprus


Slovenskí vojaci cvičili spoločne so zahraničnými kolegami pred odchodom na Cyprus
Päťdňový medzinárodný sústredený výcvik príslušníkov pripravujúcich sa do misie UNFICYP sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca 2013 v priestoroch Práporu výcviku Martin, vo vojenskom výcvikovom priestore Sučany a v centre simulačných technológií ÚŠZV MO SR Lešť.
Po šiestykrát od svojho vzniku privítali príslušníci Výcvikovej jednotky vojenských misií profesionálnych vojakov, ktorí sa pripravujú do operácie UNFICYP v medzinárodnom výcviku kľúčového personálu. Skupinu desiatich príslušníkov Ozbrojených síl Maďarska, dvoch príslušníkov Srbských ozbrojených síl a jedného príslušníka chorvátskych ozbrojených síl doplnili desiati vybraní príslušníci kľúčového personálu slovenského kontingentu.
Medzinárodný výcvik je už tradičných vyvrcholením prípravy pred nasadením do operácie UNFICYP. Je vykonávaný na rotačnej báze medzi Maďarskom a Slovenskou republikou, vo výcvikovom centre PSTC Szolnoku a Výcvikovej jednotke vojenských misií v Martine.
Najdôležitejším cieľom tohto sústredeného výcviku bolo zladenie personálu, ktorý bude spoločne pôsobiť v Sektore 4 v spomínanej operácii. Tomuto cieľu bola podriadená koncepcia výcviku. Nakoľko už vo všetkých štyroch participujúcich krajinách bol vykonaný národný výcvik, terajšia príprava vo VJVM sa sústredila na opakovanie a precvičenie získaných vedomostí.
Po prvom dni venovanom zoznamovaniu personálu a teoretickej oblasti, kde boli zopakované najhlavnejšie informácie týkajúce sa charakteristiky operácie, zásady rádiovej komunikácie v anglickom jazyku, reakcie na rôzne incidenty a systému hlásení špecifickom v operácii UNFICYP, boli vykonané tri praktické nácviky. Pri prvom nácviku nazvanom „JOC procedures“ si príslušníci výcviku prakticky precvičili svoje vedomosti v rádiovej komunikácii a na skvelo pripravenej simulácii aj reakciu na mínový incident a nepovolené osoby v nárazníkovej zóne.
Počítačovo podporované cvičenie (CAX Computer assisted exercise) Blue Helmet bolo vykonané v priestoroch Centra simulačných technológií ÚŠZV MO SR Lešť. Cvičiaci boli v tejto simulácii príslušníkmi operácie na podporu mieru a ich prioritou bolo plnenie operačných úloh v zmysle vydaného námetu. Hlavnou úlohou bolo zdokonalenie sa nielen v komunikácii v anglickom jazyku, ale aj v systéme hlásení a postupnosti ich zasielania nadriadeným stupňom. Jednotlivé patroly mali počítačovo simulovaný prejazd nárazníkovou zónou a museli čeliť rôznym incidentom, ktoré mali riešiť či už samostatne so svojou materskou základňou, alebo aj pomocou styčných dôstojníkov. Operačné veliteľstvo malo za úlohu spracovať jednotlivé hlásenia a po posúdení ich postupovať po svojej línii ďalej. Nakoľko sa simulácia v mnohom nelíšila od skutočnosti, malo toto cvičenie pre cvičiacich veľký prínos pred nasadením do priestoru operácie.
Toto cvičenie bolo tiež ukážkou toho, akým spôsobom je možné využívať moderné výcvikové metódy a technológie vo výcviku do operácií na podporu mieru. Napriek tomu, že bol tento výcvikový deň podstatne dlhší, zahraniční cvičiaci ho veľmi oceňovali, pretože pri ich národnom výcviku sa s takouto formou nácviku, kde sa virtuálne ocitli v priestore operácie, ešte nestretli.
Cvičenie Blue Helmet pokračovalo ďalším dňom, ale už na PC cvičisku Sučany. Tu si cvičiaci precvičili reakcie na incidenty, ktoré boli deň predtým navodené konštruktívnou simuláciou.
Záverečné cvičenie preverilo reálne schopnosti všetkých cvičiacich, keďže v ňom boli použité všetky prvky z teoretických aj praktických nácvikov.
Posledný deň výcviku bol zameraný na odovzdávanie skúseností z operácie. Okrem inštruktorov VJVM a bývalých príslušníkov UNFICYP sa v tejto téme hlavne prezentoval pplk. Péter Lukács (posledný zástupca veliteľa Sektoru 4 UNFICYP a zároveň veliteľ Maďarského kontingentu), ktorý sa výcviku zúčastnil ako zahraničný inštruktor.
Úlohy „teambuildingu“ boli splnené. Budúci príslušníci a funkcionári veliteľstva Sektoru 4 mali možnosť sa po prvýkrát stretnúť a začať budovať spoluprácu v pracovných a medziľudských vzťahoch.       
Príslušníci OSSR pôsobia v operácii UNFICYP od mája 2001. Od júna 2001 je Sektor 4 pod slovenským velením. V Sektore 4 sa nachádza jedna slovenská, jedna maďarská a od septembra 2011 aj jedna srbská čata. Príslušníci ozbrojených síl Srbskej republiky pôsobia v rámci slovenského kontingentu aj na dvoch pozíciách vojenských pozorovateľov – styčných dôstojníkov (MOLO – Military Observer Liaison Officer). Od septembra 2004 pôsobia v slovenskom kontingente Sektora 4 taktiež dvaja dôstojníci chorvátskeho kontingentu na pozíciách MOLO. Hlavnou úlohou spoločnej jednotky, stanovenej mandátom OSN pre misiu UNFICYP, je udržiavanie prímeria na čiarach zastavenia paľby opozičných síl, zamedzenie opätovného vypuknutia konfliktu a prispievanie k návratu situácie do normálnych podmienok.

Medzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYPMedzinárodný výcvik UNFICYP

Autor: VJVM , Foto: rtm. Peter Poláček - Dátum: 04.03.2013
Čítanosť: 18706
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share