Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Výcvik kľúčového personálu do mierovej operácie UNFICYP


Výcvik kľúčového personálu do mierovej operácie UNFICYP

Výcvik kľúčového personálu pred vyslaním do operácie je hlavnou úlohou Výcvikovej jednotky vojenských misií v Martine. Podľa plánu prípravy vo výcvikovom roku 2011 sa u jednotky v dňoch 21.11. až 2.12.2011 uskutočnil výcvik do operácie na podporu mieru UNFICYP. Výcvik prebiehal v dvoch rovinách, teoretickej a praktickej.

Úvodný týždeň bol  venovaný teoretickej oblasti, oboznámeniu sa so štandardnými postupmi v danej operácii, históriou krajiny ako aj históriou konfliktu na Cypre, ďalej systému hlásení ako aj  získaniu niektorých praktických návykov, hlavne v oblasti kontroly davu pri demonštráciách, spojovacej príprave a v neposlednom rade aj dodržiavaniu zásad mínovej bezpečnosti.
V druhom týždni sa úsilie všetkých, ako inštruktorov tak aj účastníkov výcviku, zameralo na praktické zvládnutie získaných vedomostí. V úvode týždňa si určení príslušníci mohli prakticky vyskúšať činnosť na kontrolných a prepúšťacích stanovištiach. Druhý deň sa všetci zúčastnili praktického cvičenia v PC Sučany, ktoré bolo zamerané na precvičenie základných zručností a to hlavne na komunikáciu v anglickom jazyku, v zásadách správania sa pri ohrozeniach v mínovom poli, orientácii v teréne pomocou mapy a GPS ako aj poskytovaní prvej pomoci v praxi.
Posledný novembrový deň sa vybraní cvičiaci skoro ráno presunuli do VPVO Lešť, kde pre nich bolo v centre simulačných technológií pripravené počítačovo podporované cvičenie „BLUE LAND“. Cvičiaci boli v tejto simulácii príslušníkmi operácie na podporu mieru a ich prioritou bolo plnenie operačných úloh pod zadanými námetmi. Hlavnou úlohou bolo zdokonaliť sa nie len v komunikácii v angličtine, ale aj v systéme hlásení a postupnosti ich zasielania nadriadeným stupňom. Jednotlivé patroly mali počítačovo simulovaný prejazd nárazníkovou zónou a museli čeliť rôznym incidentom, ktoré mali riešiť či už samostatne so svojou materskou základňou, alebo aj pomocou styčných dôstojníkov, čo dávalo taktiež priestor na precvičenie ich postupov vyjednávania v danom priestore. Operačné veliteľstvo malo za úlohu spracovať jednotlivé hlásenia a po posúdení ich postupovať po svojej línii ďalej. Nakoľko sa simulácia v mnohom nelíšila od skutočnosti malo toto cvičenie pre cvičiacich veľký prínos pre ďalšie etapy ich prípravy.
Vyvrcholením celého výcviku bolo záverečné cvičenie na PC Sučany, kde si cvičiaci preverili aplikáciu nadobudnutých vedomostí v praxi. V podstate sa zopakoval námet zo simulačného cvičenia, no všetko už bolo vykonávané reálne. Záverečné cvičenie preverilo reálne schopnosti všetkých cvičiacich, keďže v ňom boli použité všetky prvky z teoretických aj praktických nácvikov.
 

foto1foto1foto1foto1foto1foto1foto1foto1foto1foto1foto1

Autor: kpt. Pavol Chlebko, rtn. Martin Boháč , Foto: rtn. Martin Boháč - Dátum: 06.12.2011
Čítanosť: 24711
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share