Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Ukončenie druhej fázy výcviku OMLT


Ukončenie druhej fázy výcviku OMLT

V dňoch 17. – 28. januára 2011 bola vykonaná druhá fáza výcviku príslušníkov OS SR do operácie ISAF, ktorí sú predurčení na pôsobenie v Combat Service Support Operational Mentoring Liasion Team (CSS OMLT) a prevezmú zodpovednosť za plnenie úloh od koaličných partnerov z Austrálie.

OMLT sú operačné výcvikové a styčné tímy pôsobiace v Afganistane, ktorých úlohou je cvičiť, učiť a mentorovať príslušníkov Afgánskej národnej armády (ANA). Mentorovať tak jednotky ANA v osvojení si postupov a základných princípov od plánovania operácií až po ich realizáciu.

Vysokým požiadavkám kladeným na príslušníkov OMLT je prispôsobená aj ich príprava, ktorá je rozdelená do niekoľkých fáz. V prvej fáze sa vojaci oboznámili s doktrinálnym základom ich budúcej práce, študovali doktríny Afgánskej národnej armády zároveň absolvovali on-line kurzy v elektronickom systéme vzdelávania tzv. Advanced distributed learning (ADL). Uvedené vzdelávanie je zamerané na získanie a následné preverenie základných znalostí pred nasadením do operácie.

Druhá fáza prípravy do operácie prebiehala vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (VJVM) v Martine a zahŕňala praktickú aj teoretickú prípravu príslušníkov pod vedením inštruktorov VJVM. Z dôvodu uplatňovania procesov v oblasti získavania poznatkov a využívania skúseností „Lessons Learned“ boli na výcvik prizvaní aj príslušníci OS SR , ktorí sa z predmetnej operácie nedávno vrátili. Počas prípravy cvičiaci získali vedomosti z oblastí protipovstaleckých opatrení, Personnel Recovery, použitia sily, kultúrneho vedomia, taktických a technických postupov pri rôznych činnostiach. Vykonali niekoľko realisticky pripravených praktických zamestnaní, počas ktorých preukázali veľmi dobrú úroveň aplikácie osvojených vedomostí.

Absolvovanie tejto fázy výcviku pred nasadením predchádza následnej nadnárodnej príprave vo výcvikovom stredisku NATO JMRC v nemeckom Hohenfels a neskôr aj jazykovej prípravy z anglického a paštúnskeho jazyka.

Takto pripravený operačný výcvikový a styčný tím CSS OMLT bude nasadený v polovici roka 2011 a na základe rozhodnutia NR SR č. 901 z 19. júna 2008 a nadväzujúcich dohovorov prevezme vedúcu úlohu v štruktúre CSS OMLT, pričom jej príslušníkmi budú aj vojaci národnej gardy štátu Indiana (USA) a ozbrojených síl Austrálie.


Fotopríloha 1Fotopríloha 1

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 02.02.2011
Čítanosť: 29070
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share